Elsas vänner bloggar

ELSA – feministisk teologi, kultur och ekumenik

ELSAs vänners blogg har fått sitt namn efter organisationens grundare Elsa Cedergren, född Bernadotte. Hon bildade Svenska kvinnors samarbetskommitté 1935, det som 1958 blev Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd, SEK. Hon var SEKs första ordförande och avled 1996, 103 år gammal.

Respektive författaren till Elsas vänners bloggar ansvarar själv för innehållet i bloggen.

Om Operation 1325: kvinnors arbete för fred och säkerhet

FNs säkerhetsråds resolution 1325 om Kvinnor, Fred och Säkerhet antogs enhälligt av FNs säkerhetsråd i oktober 2000. I detta blogginlägg berättar Lena Sundh kort om resolutionen men framförallt om hur paraplyorganisationen Operation 1325 bildades och den roll SEK spelade då. SEK är också idag en av organisationens medlemmar.

läs mer

Tack alla ni besvärliga!

Lotta Torstensson har läst Ulrika Knutssons bok Den besvärliga Elin Wägner,
en bok som uppmuntrar och utmanar. Hur kan kvinnor idag hitta varandra, och vara besvärliga tillsammans för jordens, kvinnornas, alla människors, fredens skull ?

läs mer

Elsa Cedergren och Stockholmsmötet 1925

En av deltagarna på det ekumeniska Stockholmsmötet 1925 var Elsa Cedergren. Här berättar Madeleine Dahl om hur Elsa Cedergren  då började  inse att  det behövdes  en ekumenisk organisation som var öppen bara för kvinnor, som gav kvinnor den plats och röst de inte fick i sammanhang som Stockholmsmötet. 10 år efter Stockholmsmötet tog hon därför initiativ till bildandet av Kristna kvinnors samarbetskommitté.

läs mer

Interreligiöst systerskap

När vi lyssnade till de våldtagna kvinnornas berättelser under kriget i Bosnien, deras frågor om skammen, om hur Gud kunde tillåta detta, då föddes feministteologin hos oss.
Det berättade Zilka Spahic-Siljak, teolog som byggt upp Feminism and Religion School vid universitetet i Sarajevo när hon höll årets Krister Stendahl Memorial Lecture i Storkyrkosalen i Stockholm. Praktik och teori måste gå hand i hand, var hennes budskap. Feministisk religionsdialog har två syften, menar hon: att bygga fred på gräsrotsnivå och att tillhandahålla ny kunskap.

läs mer

Kristendomslärarinnorna som predikade evangelium

I många kyrkor har kvinnor inte fått vara präster. Kvinnor har inte fått predika, inte fått tolka och förmedla kristen tro, på samma villkor som män. Kvinnor har därför skapat andra sätt att tolka och förmedla kristen tro än som präster, andra former för förkunnelse än predikan i söndagens gudstjänst. I detta blogginlägg berättar Eva Brunne om några av dessa kvinnor: kristendomslärarinnor i svenska skolor under 1900-talet.

läs mer

Jag kom till Kväkarna för tystnaden, men stannade för aktivismen

Tidningen Elsa och denna blogg ”Elsas vänner” bär namn efter Elsa Cedergren, SEKs första ordförande (från 1959 till 1971). Elsa Cedergren tillhörde sedan 1942 Vännernas samfund, som ofta kallas ”kväkarna”. I detta blogginlägg berättar Ulrika Mars om sin väg till Vännernas samfund samt om vad Vännernas samfund betyder för henne och för världen. Iblogginlägget skrivs ”Gud” som ”G*d”, en sed med ursprung i judisk tradition som uttrycker och upprätthåller respekt för Gud. Den seden följs idag av många som inte är judar.

läs mer

Vi minns Maria Magdalena 22 juli 2024

Snart, 22 juli, är det Maria Magdalenas dag. För många av oss är hon en intressant, inspirerande, stärkande kvinnogestalt från den kristna rörelsens allra första tid. Det finns många berättelser om henne och bilder av henne men vad kan vi veta om henne? Och finns det ett evangelium som bär hennes namn?
Några svar ges av Hanna Stenström på bloggen Elsas vänner och där finns också tips för dig som vill läsa mer.

läs mer

Att dela lidandets rum

Har kvinnor tillgång till en kunskap om livet och lidandet som män saknar? Är det därför mäktiga män ännu idag startar krig? Krig där barn och kvinnor alltid tycks bli de som drabbas i störst utsträckning. Krig där de som har svårast att fly - de som är fysiskt...

läs mer